Myrthe Sonneveld

Geen bolleke maar pils

| 1 Comment

Op vrijdag snel naar huis want dit weekend komt Sebas op bezoek! Thuis het zelf meegebrachte luchtbed oppompen want in mijn eentje val ik al bijna uit mijn tijdelijke eenpersoonsbedje. Met bus 32 rijd ik in een half uur naar het stad, Antwerpen wordt in heel Belgie ‘het stad’ genoemd, dus ook als je in een dorp naast Brussel zegt ‘ik ga naar het stad’, bedoelt men Antwerpen.

Het station van Antwerpen-Centraal is recent geopend en is waanzinnig mooi en groot. Antwerpen was ooit een eindstation, om een doorgaand spoor te worden zijn er nu 2 verdiepingen diep doorgaande rails aangelegd, zo onder Antwerpen door.

Met Sebas wandel ik over de nu verlaten Meir naar de Groenplaats en Kathedraal. We eten bij de door een assistent aanbevolen ‘ Spaghettiworld’. Het klinkt marginaal maar onder het toeziend oog van een grote spaghetti etende Pipi langkous eten we heerlijke seizoenlasagne met spruiten, pastinaak en pompoen. Ook nu moeten er natuurlijk Bollekes worden gedronken, vanavond bij ‘Het elfde gebod’, een kroeg pal naast de kathedraal met meer dan 350 beelden. Sebas heeft mijn nieuwe witte iPhone meegenomen en is er zo mogelijk nog blijer mee dan ik. Eindeloze hoeveelheden apps worden gedownload, al mijn contacten worden vakkundig via de computer overgezet en we vragen aan Siri of ze gelukkig is, welke een ‘irrelevant question’ blijkt te zijn.

Op zaterdag gaan we naar Brussel. Geen idee waarheen te moeten huren we bij het Brusselse fietsenplan voor 50 cent een fiets en volgen de bordjes naar Manneken pis, het valt een beetje tegen. Mijn enige kennis over Manneken pis heb ik uit Bassie en Adriaan en daar leek Manneken toch wat groter en stonden er beduidend minder dringende toeristen omheen. De grote markt maakt veel goed. Het stadhuis en andere omliggende gebouwen zijn voorzien van bladgoud, de net gerestaureerde delen schitterend in de zon; een uitstekende plek om een bolleke te drinken. Echter, ze drinken hier geen bollekes maar pils. ’s Avonds eten we buiten op het terras bij de locale Thai met de neven van Sebas en missen we nog bijna de laatste trein naar Antwerpen om 23:40, nachtnet kennen ze hier niet. Mijn eerste keer Brussel, zeer kort maar met Manneken pis, de Kathedraal, markt, Brusselse wafel en uitzichtpunt hebben we de toeristische hoogtepunten vrij goed gedekt.

Op zondag komt Frank met de mountainbike en tacx zodat ik hier voortaan kan sporten, jippie! Met zijn drieën gaan we naar het Museum aan de Stroom (MAS). Dit recent geopende museum waarin verschillende Antwerpse musea zijn samengebracht is alleen om zijn gebouw al de moeite waard. Vanaf het dak op de tiende verdieping heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en de Schelde. De buitenmuren zijn van gegolfd glas en iedere verdieping is totaal anders ingericht, zeker de moeite waard! Hongerig van 10 verdiepingen tussen hordes toeristen te hebben gelopen gaan we op weg naar Frituur Nr. 1, zelfs de kleine porties zijn hier enorm. Na verrukkelijke taartjes en cakejes is het helaas alweer tijd om terug te keren naar Edegem, Amsterdam en Zeist. Het weekend zit er alweer op. Gelukkig komende week maar 4 dagen want 11 november is het Wapenstilstand.

20111204-163606.jpg

One Comment

  1. leuk leuk weer, je verhaal! en zelfs nog bij frituur nr 1 terecht gekomen…:-)
    spaghettiworld klinkt goed, gaan wij de volgende keer ook uitproberen als we weer naar het stad gaan!

Leave a Reply

Required fields are marked *.