Myrthe Sonneveld

Sinterklaas

| 1 Comment

Ook in België is de Goedheiligman aangekomen. In België strooit de sint echter niet met pepernoten, suikermuizen en taaitaaipoppen maar met letterkoekjes en, hoe kan het ook anders, met chocolade. De chocolaterieën waar België van nature al zo rijkelijk mee gevuld is staan nu vol met chocolade sinterklazen en -pieten in wit, melk en puur, van pralineformaat tot wel een meter hoog. Er zijn zelfs pralines in de vorm van sintjes en pietjes gevuld met bijvoorbeeld pistache of nougat. Helaas is Sinterklaas hier niet zo bekend als in Nederland en luister ik bij gebrek aan Sinterklaasliederen in winkels en op de radio naar ‘Zie ginds komt de stoomboot’ op mijn iPod.

Gelukkig heeft mijn pepernotenverslaving niet onder mijn verblijf in Antwerpen hoeven lijden. Al in mijn eerste weekend werd ik door Jet getrakteerd op een enorm Sinterklaaspakket, gevuld met het hele AH assortiment aan Sinterklaasartikelen. Ook de meeste andere bezoekers (iedereen behalve Sebas) kunnen zich mijn liefde voor eten herinneren en nemen pepernoten voor me mee. Ik dacht dat ik dit jaar met een marginale hoeveelheid pepernoten de herfst door zou moeten komen maar ik durf zonder twijfel te zeggen dat ik dit jaar meer pepernoten heb verorberd dan ooit in Nederland.

Anders dan in Nederland wordt Sinterklaas hier niet op 5 maar op 6 december gevierd. Dat houdt in dat als wij vanochtend bij de briefing aankomen, de tafel bezaaid is met letterkoekjes en samples van fabrikanten die de kinderartsen homeopathische poeders en zalven wilt laten voorschrijven. In dit genre ontving ik reeds een tas vol weerstandpillen, crèmes voor de vette of juist zeer droge huid, doucheschuim, O.R.S. in alle smaken en een tissuedoos in de vorm van een neus. Door de komst van de Sint kan vanmiddag kan de wekelijkse stafvergadering niet plaatsvinden in de gebruikelijke ruimte. Daar moet tenslotte een Vlaams sprekende Sint kinderen op zijn schoot ontvangen, ik ben benieuwd!

20111206-091623.jpg

One Comment

  1. wat een verstandig vriendje heb jij toch. Er blijft zo tennminste wat te wensen over.

Leave a Reply

Required fields are marked *.